Flyg eller kryssning till Helsingfors från Stockholm?

2
224
Flyg till Helsingfors, Kryssning till Helsingfors
Flyg till Helsingfors, Kryssning till Helsingfors

Flyg eller kryssning till Helsingfors från Stockholm?

Den finska huvudstaden Helsingfors är en vacker stad som är väl värd ett besök! Från Stockholm finns det i huvudsak två resealternativ — flyg eller kryssning. Vilket alternativ som passar just dig bäst beror på om du vill resa så snabbt som möjligt eller njuta av nöjesutbudet som finns ombord på kryssningsfartygen. Därför tänkte jag i det här inlägget gå igenom vad du bör tänka på innan du bokar din resa över Östersjön.

Flyg till Helsingfors

Flygtiden från Stockholm är drygt en timme plus tiden du behöver spendera före och efter avgången. Men om du väljer flyg till Helsingfors ska du även vara medveten om att SAS och Norwegian flyger från Arlanda Airport (ARN). Medan BRA flyger från Bromma Airport (BMA). För att göra det hela lite mer komplicerat flyger Finnair faktiskt från båda flygplatserna.

Däremot har Helsingfors bara en flygplats, Helsinki Airport (HEL). Som är belägen 19 km norr om stadskärnan. Från flygplatsen tar du dig enkelt med tåg, buss eller taxi till centrum. Väl i Helsingfors är det enkelt att ta sig runt till fots eller med någon av stadens alla spårvagnar.

Fördelen med flyget är att det går betydligt fortare än att åka på en kryssning mellan städerna. Du har även fler avgångar att välja mellan. Kostnaden för en tur- och retur ligger vanligtvis under 1.000 kr.

Kryssning till Helsingfors

Om du vill resa bekvämare är en kryssning ett bra alternativ. Du reser ut från Stockholm på eftermiddagen och anländer till Helsingfors på förmiddagen dagen efter. Du kan välja mellan rederierna Tallink Silja Line och Viking Line. Eftersom att båda fartygen trafikerar Åland innebär att du kan köpa taxfree ombord.

Tallink Silja Line — avgår från Värtaterminalen i Stockholm och anlöper Olympiaterminalen i Helsingfors. Städerna trafikeras med systerfartygen Silja Serenade och Silja Symphony.

Viking Line avgår från Viking Line Terminal vid Stadsgårdskajen i Stockholm och anlöper Viking Line Terminal vid Skatudden i Helsingfors. Städerna trafikeras med fartygen Mariella och Gabriella.

Samtliga kryssningsfartyg erbjuder ett brett utbud av nöjesunderhållning i form av shower och musik. Men även barer, restauranger och SPA-anläggningar. Både Tallink Silja Line och Viking Line erbjuder reguljära kryssningar och 40-timmars kryssningar som ger dig en heldag i land. Viket ger dig möjlighet att utforska Helsingfors under dagen och sedan bekvämt resa tillbaka till Stockholm på kvällen.

Kryssning till Åbo och tåg till Helsingfors

Du kan också enkelt resa till Åbo och därefter ta dig söder ut mot Helsingfors med tåg. Det finns en tågstation i hamnen och tågresan tar drygt 2 timmar.

***

Har du besökt Helsingfors? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

2 COMMENTS

  1. Helsingfors är en vacker stad! Vet du hur mycket det kostar att resa från Helsingfors flygplats till centrum med tåget?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.