Vad är egentligen skillnaden mellan Barcelona och Madrid?

4
129
Madrid
Barcelona

Vad är egentligen skillnaden mellan Barcelona och Madrid?

Planerar du en resa till Spanien? I det här inlägget tänkte jag försöka beskriva vad som skiljer Barcelona och Madrid åt. Vilket förhoppningsvis kommer bringa även dig lite klarhet om vilken av städerna som passar dig bäst.

Om bara några dagar skulle jag ha suttit ombord på ett flyg ner mot det soliga Barcelona tillsammans med en tjejkompis. Där vi främst hade tänkt njuta av vackra strandpromenader, paella och stadens intensiva nattliv. Samt såklart besöka Museu Picasso, ett av Barcelonas mest berömda museer med en omfattande samling av Picassos verk.

För att några dagar senare klivit ombord på höghastighetståget Renfe AVE mot det mer tillbakalutade Madrid. För några trevliga tapaskvällar och besök på det berömda konstmuseet Museo del Prado där både Picasso och Rembrandt hänger. Sen hade hon läst en lista över saker att göra i Madrid, och ville därför även besöka Museo Sorolla med sin unika innergård.

En sak som jag verkligen gillar med Spanien är att man inte behöver släpa sig ut sängen innan solen har gått upp för att äta frukost. Sov istället några timmar längre innan du går ner till något närbeläget café där du beställer en spansk frukost. Mycket i den spanska mentaliteten avspeglar sig i att ta det mesta ”Mañana, mañana”. Helt enkelt att ta saker i morgon för att stressa med det idag.

Om du hittar någon turistsylta för att äta middag tidigt på kvällen kan du lika gärna strunta i det. Dör ingen restaurang med självaktning skulle öppna sina portar innan klockan 20.00. Det som gör de spanska städerna så intressanta är framförallt mentaliteten och dess ovilja att anpassa sig efter turisterna.

Om du håller dig vaken sent på kvällarna kommer du få uppleva det genuina spanska utelivet. Men frågan återstår, Barcelona eller Madrid? Frågar du mig skulle jag säga båda. Men som sagt, det här inlägget skulle ju handla om skillnaden mellan städerna, så nu kör vi!

Om Barcelona är ​​partyt

Barcelona har allt från storstadspuls och turistfällor till sina populära stränder som den kilometerlånga Platja de la Barceloneta. Där människor njuter av det perfekta vädret och vågorna som rullar in från Medelhavet. Men den spanska kuststaden har så mycket mer att erbjuda sina besökare. Här hittar du bland annat den mindre basilika Sagrada Familia som är högt vördad inom den katolska världen.

I Barcelona ska du inte heller missa den pittoreska oasen Parc Güell som början var tänkt bli ett exklusivt bostadsområde, men är idag en skulpturpark. Precis som i övriga Spanien hittar du läckra tappas, paella och rustika viner här. Men se till att tag dig bortom turistområdena och hitta vattenhållen där Barcelonaborna själva hänger.

Läs: mer om Barcelona

Madrid

Är Madrid är efterfesten

Madrid bjuder sina besökare på en mer sorglös atmosfär där du kan njuta av läckra tappas och viner på pittoreska barer istället för drinkar. Livliga stränder ersätts med lummiga parker, trevliga smågator och torg. Visst, det finns turistfällor även här som i alla andra städer. Samtidigt är Madrid lite mer avslappnat och genuint jämfört med städerna längst kusten.

Staden är perfekt för promenader längst gator där konstgallerier ligger vägg i vägg med tapasbarer och caféer där du kan njuta av en kopp starkt kaffe eller ett glas vin i den värmande solen som sällskap.

Läs: mer om Madrid

Flygplatser och transfer

Oavsett om du flyger Barcelona El Prat (BCN) eller till Madrid Adolfo Suarez (MAD). Är det enkelt att ta sig till stadskärnan. Flygplatserna ligger ungefär lika långt från respektive stad och en taxiresa tar sällan mer än 20 min till hotellet. Alternativet är att ta tågen som tar dig till centrala tågstationer på ca 30 minuter.

För arkitekturen

Om du är intresserad av arkitektur kommer du bli bortskämd i båda städerna. Men Barcelona har fler moderna designhotell längst stränderna samt flera hundra år gamla katedraler och parker. Om du vill besöka de viktigaste arkitektoniska landmärkena hinner du göra det på två dagar. Den tredje dagen kan du spendera med att hänga på stranden.

För maten

Här går åsikterna isär mellan frekventa Spanienresenärer, men jag vill nog ändå påstå att Madrid vinner den här ronden. Priserna är längre och kvalitén svårslagen, från gatumat till pittoreska restauranger där du knappt träffar andra turister. Men det betyder inte att maten är sämre i Barcelona.

För vinet

Båda! Om du inte redan har förälskat dig i spanska viner kommer du att göra det oavsett vilken av städerna du väljer. Spaniens främsta vinregioner ligger i den norra och centrala delen av landet. Dessutom är ett glas vin mycket billigare än du är van med hemma i Sverige. Du kan börja med ett glas vin från vinregionen Rioja, men prova druvor som Verdejo, Monastrell, Albariño och Garnacha.

För museerna

Madrid är en av världens bästa städer för museenördar och kan mäta sig med New York City och Paris. Det första uppenbara valen är Museo Prado, Thyssen, Reina Sofia, Museo Picasso och Museo de Arte Contemporáneo.

Med det sagt är även Barcelona en i toppklass med sitt Picasso-museum! Men även Museo Picasso, MACBA, CosmaCaixa och Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Tågresa Barcelona Madrid

Varför välja när du kan få båda?

Det antagligen bästa sättet att få uppleva båda städerna är att boka en Open Jaw flight. Där du precis som det låter bokar en utresa till Barcelona, men hemresa från Madrid eller tvärt om. Städerna knyts samman av det spanska höghastighetståget AVE Renfe, som trafikerar den 618 km långa sträckan på endast 2 timmar och 30 minuter i hastigheter över 300 km/h.

***

Har du besökt både Barcelona och Madrid? Vilken tyckte du bäst om? Lämna då gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn.

4 COMMENTS

  1. Vilken bra jämförelse 😃 Båda städerna är värda att besöka. Men jag har aldrig rest med tåg i Spanien. Tråkigt att er resa inte blev av.

  2. Tråkigt att ni inte fick komma iväg. Coronaviruset är verkligen hemskt och förstör så mycket 😠 Annars älskar jag Spanien och längtar tillbaka till Barcelona. Nu ska jag drömma om Madrid också 🙂

    • Ja verkligen! Men det kommer förr eller senare ha dragit över och då får vi förhoppningsvis en ny chans. Ja Barcelona är en härlig stad och jag tror att du kommer älska Madrid också 😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.