Spanien öppnar sina gränser för turism den 1 juli

4
417
Pedro Sánchez
Pedro Sánchez

Spanien öppnar sina gränser för turister från 1 juli

Uppdatering: Inreserestriktionerna till Spanien upphör 21 juni, för passagerare från övriga EU.

Spanien är ett av de länder som har drabbats absolut hårdast av COVID-19 med närmare 30.000 registrerade dödsfall. Efter drygt två månaders undantagstillstånd har landet sakta lättat på sina restriktioner och tillåter bland annat restauranger och barer att hålla öppet i vissa regioner.

Igår höll Spaniens premiärminister Pedro Sánchez en presskonferens där han tillkännagav att Spanien planerar att öppna sina gränser för besökare den 1 juli. I uttalandet nämndes att Spanien är beroende av sin turism, att regeringen kommer svara svara för turisternas säkerhet och för turisterna inte ska utgöra någon risk för Spanien.

Vilka säkerhetsåtgärder som kommer vidtas är fortfarande inte offentliggjort. Men från den 15 maj kommer utlänningar som antingen äger eller hyr bostad i Spanien tillåtas inresa samt sättas i karantän under 14 dagar. Det är fortfarande oklart om det kommer införas geografiska begränsningar där endast turister från vissa länder ges inresetillstånd.

Grekland planerar att öppna sina gränser för turism från länder inom EU från den 15 juni. Om Spanien inför liknande inreserestriktioner restriktioner eller återstår att se samt om karantänkravet upphävs. Kanske väljer även Spanien samma väg som Cypern och nekar svenskar inresa.

25 maj kommer Spanien att bedöma om hela landet är redo för att antingen gå in i FAS1 eller FAS2 i landets återaktiveringsplan. Vilket kommer innebära att spanjorerna kommer kunna återförenas med vänner och familj. Från och med 8 juni kommer även den spanska fotbollsligan La Liga återuppta sitt seriespel.

Tidigare i april hade jag tillsammans med en tjejkompis en bokad resa till Barcelona och Madrid. Som av förklarliga skäl blev avbokad. Men oavsett om Spanien öppnar sina gränser lär vi inte genomföra vår resa fören tidigast i april nästa år. Av den enkla anledningen att vi vill försäkra oss om att det inte kommer en andra våg av COVID-19 som äventyrar vår egen eller andras hälsa.

***

Kan du tänka dig att resa till Spanien när gränserna öppnas? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

4 COMMENTS

 1. Hej Johan
  UD avråder från resor t.o.m 15 juli.
  Så här står det på mitt försäkringsbolag (Länsförsäkringar)
  ”Om du reser trots att UD avrått så gäller inte reseförsäkringen.Tänk på att du tar en stor risk om du reser utan försäkring.”

  • Hej Mats,

   Tack för omtanken och information. Det här inlägget är mer att betrakta som en nyhet än en uppmaning till resande. Sen vad det gäller försäkringar gäller fortfarande EU-kortet som berättigar till samma vård som lokalbefolkningen inom EU. Däremot gäller inte reseförsäkringen för ersättning av inställda flyg etc. Däremot om man reser utanför EU blir det en helt annan sak.

 2. Folket i Spanien och Grekland behöver alldeles säkert sina inkomster från turismen. Men jag skulle inte heller våga resa dit i år. Nu håller vi fingrar och tår för att det inte kommer en andra våg 🌞

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.