Tre alternativa resmål — Tartu, Åbo och Sigtuna

4
126

Inlägget ingår i mitt ambassadörskap för Momondo under 2019

Sigtuna

Tre alternativa resmål Tartu, Åbo och Sigtuna

Vill du njuta av en långweekend i sommar utan allt för mycket turister? I det här inlägget tipsar jag om tre bra alternativa städer att besöka. Om du är intresserad av historia kan jag redan nu avslöja att den röda tråden är en lång anknytning till Sverige. Dessutom är det betydligt billigare att semestra i dessa städer än i huvudstäderna som ligger några mil bort. Så passa på att upptäcka nya resmål i sommar och njuta av arkitektur, historia och kultur till riktigt bra priser.

  • Tartu istället för Tallinn

Universitetsstad Tartu i sydöstra Estland grundades ursprungligen 1632 i Svenska Livland och var då Sveriges andra universitet. Det är enkelt att resa till Tartu med tåg från Tallinn. Resan tar knappt en timme med moderna tåg. Dessutom är det betydligt billigare att semestra där än i huvudstaden Tallinn. 

  • Åbo istället för Helsingfors

Åbo är Finlands äldsta stad och grundades på 1200-talet. Åbo var huvudstad i den Finska riksdelen av Sverige fram till år 1809 när Sverige förlorade Finland efter drygt 800 år till Tsarryssland som senare gjorde Helsingfors till huvudstad. Spåren från den Svenska tiden är många och du kan bland annan besöka Åbo Slott som anlades på 1280-talet och fick sin nuvarande renässansstil år 1563. 

  • Sigtuna istället för Stockholm

Sigtuna är en idyllisk trästad som ligger vid Mälaren och grundades av Erik Segersäll runt år 980. Sigtuna räknat till en av Sveriges äldsta städer och är även platsen där den förste kristne kungen, Olof Skötkonung lät slå de första svenska mynten. Om du är intresserad av kyrkor är Sigtuna ett mecka med ett flertal kyrkor och kyrkoruiner. 


Har du besökt någon av städerna i listan? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hörn!

4 COMMENTS

  1. Tack för jättebra tips! Vi ska åka till Tallinn i höst och tänkte stanna en vecka för att se mer av Estland. Tartu har vi missat men nu är det på listan 😃

    • Jag kan bara hålla med dig på alla punkter. Nu är vi ju för gamla för att åka dit och festa. Jag skulle känna mig som en gubbe om jag gick till samma ställe som vi var på första gången 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.