Sju härliga städer i Europa du borde span in i sommar

12
248

Inlägget ingår i mitt ambassadörskap för Momondo under 2019

ölglas

Sju härliga städer i Europa du borde span in i sommar

Europa har en stor mångfald av städer som alla utmärker sig med något speciellt. Att välja ut sju sommarfavoriter har inte varit enkelt. Men jag är trots allt nöjd med min lista som jag hoppas ska inspirera dig att upptäcka sina egna favoriter.

När jag gjorde mitt urval utgick jag från städer som jag besökt många gånger som jag vet passar för så väl en weekend som för en veckas utforskande. Den röda tråden har varit – kultur, arkitektur, historia, nöjesutbud och restauranger. Dessutom är städerna i listan prisvärda att besöka samt kan nås med direktflyg från Sverige.

Köpenhamn
Nyhavn i Köpenhamn

Köpenhamn, Danmark

Trots närheten till Köpenhamn är det svårt att inte märka av de kontinentala kulturskillnaderna. Den danska huvudstaden är internationellt erkänd för sin design, arkitektur, nöjesutbud och gastronomi. Köpenhamn är stad som är perfekt för promenader och det är aldrig långt till vattnet.

Vid vattenbrynet i Langelinie sitter Den lille havsfruen på sin sten och blickar ut över havet. Bronsskulpturen skapades av Edvard Eriksen efter H.C. Andersens saga som förlaga och avtäcktes 1913. Köpenhamn är även känd för den mytomspunna fristaden Christiania som grundades av hippies 1971. Idag inrymmer det gamla militärområdet mer eller mindre udda konstverk, caféer och handelsbodar.

Men att besöka Köpenhamn utan att dricka en Tuborg och njuta av några smørrebrød är som att besöka Paris utan att se Eiffeltornet. Om du är en foodie är Köpenhamn perfekt för dig! Här finns 17 restauranger med totalt 22 stjärnor, varav Geranium ensam toppar listan med 3 stycken.

Hamburg
Hamburgs konserthus Elbeharmonie

Hamburg, Tyskland

Den gamla hamnstaden Hamburg har allt – kultur, nöjesliv, arkitektur och inte minst en levande musikscen. När man väl har sett Hamburgs nöjeskvarter med egna ögon är det inte svårt att förstå att det var just här som The Beatles från Liverpool spelade på otaliga nattklubbar sommaren innan dem slog igenom i början av 1960-talet.

Som Tysklands näst största stad får Hamburg ofta stå i skuggan av Berlin. Men stan har verkligen något för alla oavsett om du gillar modelltåg eller vill festa in på småtimmarna. Oavsett vilket ska du inte missa Miniatur Wunderland som har har många roliga och udda detaljer i sina modellandskap.

Hamburgs konserthus är ett nytt landmärke som med sitt vågformiga tak höjer sig högt över den omkringliggande bebyggelsen. Missa inte heller stadens alla parker och kanaler som erbjuder en oas i stadens puls. Att skriva ett inlägg om Hamburg utan att nämna Reeperbahn i stadsdelen St. Pauli går inte. Gatan är ökänd för för sin dekadens men erbjuder så mycket mer än bara sitt red-light district. Det är ett helt nöjeskvarter av nattklubbar, barer och udda butiker.

Warszawa
Gamla stan i Warszawa

Warszawa, Polen

Warszawa utses gång på gång till en Europas billigaste huvudstäder för turister. Du kan bo på femstjärniga hotell som anrika Hôtel Bristol för runt 900 kr per natt. En trerätters middag kostar sällan mer än 200 kr på någon av stadens alla restauranger.

Under andra världskriget jämnades Warszawas gamla stadskärna med marken. Men har återuppbyggts till sin forna storhet med passtellfärgade hus som kantar torg och vindlande gränder. Men Warszawa är mycket mer än så. Det är en modern stad med stora huskomplex och ett myllrande folkliv på båda sidor om Wislas.

Att ta sig runt är enkelt och billigt med kollektivtrafik eller Uber. Warszawa har hundratals sevärdheter och museum. Men missa inte Nationalmuseet där du kan se Polens största samling av konst och antikviteter. Łazienkiparken ligger centralt som en grön oas med lummiga lundar och blomsterarrangemang.

Helsingfors
Helsingfors domkyrka

Helsingfors, Finland

Helsingfors är en modern kulturstad som förtjänar ett längre besök än det korta uppehållet som sker samband med Finlandskryssningarna. Staden är inte speciellt stor så man kan enkelt ta sig runt med spårvagn eller till fots. Under sommarmånaderna kan du njuta av uteserveringar, blommande parker eller på någon av stadens 22 badstränder som erbjuder svalka i sommarhettan.

Om du är kulturintresserad erbjuder Helsingfors kulturutställningar, konserter och över 70 museum. Många av stadens sevärdheter härstammar från tiden när Helsingfors var under ryskt styre. Medan andra är betydligt nyare som Tempelplatsens kyrka som är insprängd i berget. Om du gillar berg och dalbanor ska du besöka Borgbacken som är Finlands äldsta nöjespark som är granne med Finlands största akvarium.

Missa inte att ta båten ut till Sveaborg som är världens största sjöfästning som började byggas 1748. Än idag är det Sveriges igenom tiderna dyraste försvarsprojekt. Helsingfors grundades 1550 av Gustav Vasa som ville ha en handelsplats som skulle konkurrera med Tallinn. Dock blev Helsingfors Finlands huvudstad först 1812 när Tsar Alexander I beslöt att flytta huvudstaden från Åbo för att klippa banden till Sverige som förlorade Finland 1809.

Tallinn | Grattis Världen Reseblogg | www.grattisvarlden.se
Utsikt över Gamla stan

Tallinn, Estland

Den gamla Hansastaden Tallinn är en av mina favoriter sommar som vinter. Men sommarmånaderna är ändå den bästa tiden att besöka Tallinn. Missa inte julmarknaden i december eller att besöka flyghamnen Lennusadam där du kan besöka flera museifartyg. Tallinn är känd för sin gamla stadsdel som ramars in av den välbevarade stadsmuren och sin moderna shopping.

Om du har besökt Visby kommer du antagligen känna igen de pastellfärgade gavelhusen, kullerstensgatorna och de vindlande gränderna med klätterrosor. Men i Tallinn tonar även lökkupolerna upp sig bland tinnar och torn. Överallt i Gamla stan hittar du spår från den svenska tiden när staden hette Reval.

Men det moderna Tallinn består av glasfasader och gröna parker. Estländare älskar att hänga på caféer och uteserveringar vilket bidrar till att hela Tallinn har ett levande folkliv som inte bara består av turister. Staden har många restauranger som förgyller vilken gourmet som helst. Om du gillar shopping ska du inte missa Ülemiste Centre som är Baltikums största köpcenter som du når med buss eller Uber.

Prag
Karlsbron i Prag

Prag, Tjeckien

På kullarna runt Moldaufloden trängs Prags byggnader som tillhör världens bäst bevarade variation av arkitektur från jugend till barock samt gotisk, neoklassisk och modern arkitektur. Prag är dessutom en relativt liten huvudstad som passar utmärkt att ta sig runt i till fots eller med spårvagn.

För historienörden är Prag ett mecka från forntid till nutid. Pragborgen och Karlsbron har spelat en viktig roll under Trettioåriga kriget. Från att några präster kastades ut från fönstren till krigets slutskede när svenskarna trupper plundrade borgen efter att ha misslyckats att ta sig över floden. Missa inte heller torget Starometske namesti med sitt märkliga astronomiska ur kantas av pastellfärgade husfasader.

Det tjeckiska köket är typiskt centraleuropeiskt med rätter som schnitzel, gulasch, fläsk och anka. Som ofta serveras med olika sorters knödel och kål. Passa på att fråga efter lokala ölsorter från mikrobryggerierna. Annars kan du alltid beställa en Pilsner Urquell. Tänk bara på att så fort du druckit upp din öl serveras du en ny även om du inte bett om det. Om inte vill ha fler är det bara att lägga glasunderlägget ovanpå glaset.

Riga

Riga, Lettland

Rigas gamla stadskärna är en sevärdhet med fin arkitektur från olika tidsepoker. En annan av sevärdheterna är slottet vid Daugavafloden, där numera presidenten huserar. I Gamla stan finns även museum och spåren från den svenska tiden är många. Däribland svenskporten som är lätt att missa.

Missa inte att besöka saluhallarna i de gamla zeppelinarhallarna som är en sevärdhet i sig själv. Blir du mätt på intryck eller trött i fötterna kan du alltid sträcka ut benen på valfri bar eller ett café och njuta av varmchoklad som Riga är känt för. Passa även på att prova örtlikören Black Balsam som du hittar överallt i staden.

Om du är intresserad av djur kan du ta en spårvagn ut till Riga Zoo. Som ligger intill ett vackert grönområde där du kan hyra cyklar och ta dig runt. Om du föredrar att shoppa har Riga flera köpcentrum runt centralstationen.


Har du besökt någon av städerna i listan? Lämna gärna en kommentar här under och berätta. Glöm inte att gilla Grattis Världen på Facebook och följa mig på Instagram för fler intressanta blogginlägg från världens alla hör

12 COMMENTS

  1. Jätte intressant 😊 Jag har aldrig varit i Helsingfors. Men jag googlade och det verkar mysigt. Har du åkt båten mellan Helsingfors och Tallinn?

    • Tack 🙂 Jodå, både med Tallink och Viking. Vilket rederi som är bäst beror lite på vilken fartyg du åker med. Så kolla båda rederierna och vilket fartyg som trafikerar avgångarna som passar. Det är som sagt två städer som är perfekta att kombinera.

  2. Tack för bra tips! Jag har varit i alla städerna på listan utom Hamburg. Jag gillar verkligen Warszawa eftersom min fru kommer därifrån blir det många besök.

    • Hamnen ligger ca 2 km från Gamla stan så det är antingen en promenad eller taxi. Det finns även möjlighet att ta spårvagn. När kommer till den stora vägen utanför hamnområdet går ni rakt på mellan hyreshusen. Vid nästa korsning går ni till busskuren till vänster och väntar på spårvagnen.

  3. Tack för alla tips 🙂 Jag älskar Köpenhamn men har aldrig vågat mig till Christiania. Men i sommar ska jag nog besöka den platsen också. Hur är det med droger där? Alltså om folk är höga och alltså inte för att jag vill köpa haha 😀

    • Det är enkelt men tar lite tid om du inte åker taxi/uber. Från flygplatsen går det buss till en tunnelbanestation som sen går sista biten. Det är enklare att se det på plats där allt är skyltat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.